Kultur går aldrig af mode
Har du tænkt over, at du er en del af organisationskulturen? Det har du sikkert, din deadline i morgen og dit ansvar fylder nok bare mere. At glemme kulturen kan dog blive et problem. Her kan du læse lidt om hvorfor – og hvis du hellere vil lytte, kan vi også hjælpe med det (se allernederst).
En konstant, paradoksal faktor
Engang fokuserede de fleste virksomheder primært på at producere. Senere blev strategien omdrejningspunktet. Værdier kunne også noget. Troede man. For de endte ofte som genveje til ingenting.
Bag produkter, strategier, værdier og så videre lå kulturen hele tiden og lurede. Mange steder vidste man godt, at der var en særlig kultur i den enkelte virksomhed. Men det var noget blødere, noget der kom i anden række.
Det er faktisk paradoksalt: Kultur er foranderlig, men organisationskultur er også en konstant, der aldrig vil forsvinde. At forstå, hvorfor og hvordan virksomhedens kultur er vigtig, bliver ved med at være afgørende for at få trivsel og succes.
Organisationskultur er mange ting
Kultur drejer sig om, hvordan vi mennesker interagerer, arbejder, vokser og udvikler os sammen. Ordet kommer fra det latinske ”cultura”, og forbindelsen kender du garanteret fra at kultivere. At kende et ords baggrund, etymologi, hjælper dog ikke i sig selv. Visualiseringer kan til gengæld give overblik, her er en af de gode, gamle kendte modeller, der har fået meget gennemslagskraft:
Det er ledelsens ansvar
Det er vigtigt at huske, at man er nødt til at arbejde med kulturen, fordi der ellers er risiko for, at den kommer til at arbejde mod én. I sidste ende er kulturen et ledelsesansvar. For selv om vi er forskellige som mennesker, så står de virksomheder bedst, hvor man arbejder mod et fælles mål og har en klar ide om, hvad man vil opnå. Det er der lavet masser af bevisførelse for. Og det er og bliver en leders opgave at sætte, drive og selvfølgelig holde øje med løbende. Kulturen er der hele tiden, og den udvikler sig konstant. Så hvis man ikke er bevidst om den, kan den bevæge sig i alle retninger.
Uagtet ledelsesansvaret, så bør vi minde os selv om, at Kulturen er også noget vi gør og skaber sammen. Vi fylder på ved vores tilstedeværelse – og trækker fra ved vores fravær, vi fastholder og udvider måske ved at give/tage, gøre/handle. Vi påvirker alle kulturen på godt og ondt. Ved du mon, hvad du gør?
Rammer og fællesskab
Så øjnene på bolden, hold kursen og alt det der. Det hjælper. Men tilbage til pointen om, at kulturen er foranderlig – ikke mindst fordi, verden uden om virksomheden er i bevægelse, og dermed mere eller mindre direkte påvirker tilbage ind i virksomheden. Fx vil selv et nok så omfattende og vel-implementeret kultur-projekt fra første halvdel af 2010’erne, næppe være tiptop-aktuelt i dag.
Kulturer vokser frem i den udveksling og i det fællesskab, der er mellem mennesker. Derfor er den svær at styre. Men som leder har du et særligt ansvar. Og du kan begynde med at lade dig inspirere af, hvordan andre har arbejdet med de fællesskaber, som organisationskulturer er.
Enkle tips
Husk at tage kulturen alvorligt, vær opmærksom på, hvordan den har det, og hvordan den udvikler sig. Det kan du allerbedst gøre ved at huske at lægge øret til jorden.
Men dernede kan du jo ikke rode rundt hele tiden. Så brug også ørerne til at høre den nye sæson af vores podcast, bro fm, der udkommer i forsommeren 2022, og har fokus på organisationskulturer. Lyt med på bro fm, Spotify eller Apple Podcast.