Alfons Åbergs hemmelige skrivetip

Alfons Åberg har et hemmeligt skrivetip, som kan gøre dine tekster mere skarpe og forståelige. Indtil nu har tricket været forbeholdt indviede tekstforfattere og redaktører, men du bliver nu officielt optaget i klubben. Næste gang du ser en tekst, giver denne insider-terminologi dig mulighed for at sige: ’Den dér skal vist have lidt mere Alfons Åberg’ – og hvem vil ikke gerne have lov til at sige det?

Tricket består i, at du skal skrive som Alfons Åberg. Eller jo i virkeligheden skrive som Gunilla Bergström, som er forfatteren bag de mange bøger om den lille svenske dreng, der bor sammen med sin far.

Fortællingerne om Alfons Åberg foregår nemlig i et enkelt sprog, som i stor udstrækning består af korte helsætninger.

En helsætning kaldes også for en hovedsætning, og det er en sætning, som står alene og ikke indgår som led i en anden sætning – det har vi ledsætningerne til.

  • Dette er en helsætning.
  • Dette er en helsætning, der indeholder en ledsætning.

To eksempler direkte fra kilden

Her er to eksempler fra ’Fødselsdagsfest, Alfons Åberg!’ fra 1986:

Her er Alfons Åberg. Han er glad. For det var hans fødselsdag i går! Og på lørdag skal der være fest. Han skal holde sin egen fødselsdagsfest – sådan for alvor!

Og lidt senere:

Endelig bliver det lørdag. Alt er parat. Lagkagerne er færdige. Bordet er festligt dækket. Og Alfons gør sig fin. Han har den nye trøje på, og skjorte og slips.

I begge eksempler er det først i den allersidste sætning, at der kommer lidt ekstra fyld på. Og så har man også behov for det, for at sproget ikke skal virke for monotont. Som læsere har vi nemlig behov for variation og rytme i sproget, hvis vi skal hænge på, og det sørger Alfons for at huske.

Så når tekstforfattere og redaktører siger: ’Den dér skal vist have lidt mere Alfons Åberg’, så mener de, at du skal skrive flere korte og præcise helsætninger. Det skal du gøre, fordi korte sætninger er lettere at læse, forstå og huske. Og du skal gøre det, fordi det tvinger dig til at luge ud i djævleord, omveje og ligegyldigt baggrundsstof.

Du skal ikke være børnebogsforfatter

Du skriver nok ikke børnebøger, men nok nærmere notater, webtekster og rapporter. Eller måske skriver du i mere specialiserede genrer som politiske dagsordener, standardbreve eller årsberetninger.

Derfor foreslår jeg ikke, at du reducerer dine sætninger til ren svensk børneprosa. Men vi ved fra praksis – både når vi selv skriver, og når vi hjælper andre med at lære det – at Alfons Åbergs trick på 5 minutter kan forbedre de fleste tekster markant.

Så drys lidt ’Åberg-magi’ ud over din næste tekst, og se, hvordan hovedbudskaberne bliver skærpet, imens læseoplevelsen bliver mere flydende. Og hvis du tror, at korte sætninger umuliggør flydende og kompleks prosa, så læs Stephen King. Eller Hemingway.