Førstehjælp til vintertrætte og energiforladte arbejdsdage
Medmindre du har snydt og været en tur sydpå i løbet af de seneste måneder, er sommerens mentale solskinsdepot for længst tømt. Det mærker de fleste – også i løbet af arbejdsdagen. Det er mørkt, når du tager hjemmefra. Mørkt når du kommer hjem igen. Arbejdsdagen føles som en måned, og du er lige så energiforladt som Nord Stream i slutningen af september 2022. Lyder det bekendt? Så har du måske brug for at komme med en tur ind i bro-huset.
Vi er tit ude for at hjælpe organisationer med alt fra bedre arbejdsmiljø til teamudvikling. Og vi er heller ikke bange for at smage vores egen medicin. Derfor er året skudt i gang med forskellige eksperimenter, der skal give os et energiboost og gøre arbejdsdagene mere effektive. Vi har samlet dem her i tre gode råd. Måske kan de også give lidt kunstigt åndedræt til dine arbejdsdage.
Alliér dig med en vinter-ven
Chefen for det hele, Helle Bro, og vores antropolog Casper Frøkjær Iuul står bag det første gode råd. Det viser sig nemlig, at de hader henholdsvis februar og januar. Det er der kommet en fin lille aftale ud af. I en pagt mod vinterdepressionen har de lovet, at de hjælper hinanden gennem den måned, som står højest på listen over måneder, der bare skal overstås. Det gør de med alt fra links med god musik i indbakken til opmuntrende ord over frokosten – og det virker!
Et godt råd mod vintertræthed er nemlig at prioritere det sociale. Det kan være svært at prioritere, når det nærmest virker som om, vindens susen hvisker til dig, at du skal blive under dynen. Hvis din sofa har fået et permanent aftryk af din krop, kan du overveje at tænke over adfærdsprincippet ’timing’. Hvornår på dagen har du mest energi til at mødes med en ven? Måske er det ikke i de mørke måneder, du skal lave fyraftensaftaler. Hvad med at snuppe en morgenmad på vej til arbejde i stedet? Du kan også overveje at lave en aftale som den, Helle og Casper har lavet med hinanden. Vi har ikke set dem med andet end store smil på læberne, så noget må der være om det.
Bedre humør – ét skridt ad gangen
Når du alligevel skal mødes med en god ven, kan I overveje at gå en tur sammen. Både naturen, dagslys og motion er nemlig med til at holde de mentale gråvejrsdage på afstand. Det er der mange grunde til. Blandt andet er dagslys med til at regulere din døgnrytme, og god søvn er et vigtigt kort på hånden i kampen mod en depressiv vinter.
Hos os tester vi også gåture af for at se, om de kan give os mere energi i hverdagen. Udover motion, en mental pause og lidt lysterapi, giver gåturene også et boost til det sociale. Det er nemlig en oplagt mulighed for lære dine kollegaer bedre at kende, end du ellers kan, når der er mails, der skal sendes og deadlines, der skal passes. Og hvis dit nytårsforsæt er at være mere aktiv, er der bare endnu en god undskyldning for at komme afsted. Hvis du synes, det er svært at skabe en ny vane omkring gåturene, kan du læse vores blogindlæg om, hvordan du holder dit nytårsforsæt.
Hjernen skal også op på løbebåndet
Nu hvor vi er ved det aktive liv, er det også værd at tage et kig på det, der foregår inde i dit hoved. For det er ikke kun kroppen, du kan træne til mere energi. Din hjerne har også godt af motion. Meditation kan nemlig være med til at give dig mere energi og glæde i hverdagen og samtidig forbedre din søvn, der jo er ret vigtig, når vi gerne vil sende vinterdepressionen på retur. Når vi mediterer, får vi en pause fra tankemylderet, så vi har mere overskud til at fokusere på det, vi skal – og det giver mere energi.
I bro sætter vi os, hele februar, sammen to gange om ugen i en cirkel og mediterer i det lokale, der meget passende hedder Cirkelbroen. Når vi slår øjnene op igen, er det nogle lidt skarpere blikke, der kigger rundt i cirklen. Husk, at det tager tid at få fuldt udbytte ud af meditation. Hvis du synes, det er svært at gøre meditationen til en vane, kan du eventuelt gøre din vinter-ven til meditationsmakker. Vi er nemlig mere tilbøjelige til at gøre det, vi har forpligtet os til overfor andre.
Ergo hvis du mangler energi på arbejdet, mens vi venter på naturens helt egne energi-boostende solstråler, skal du huske at:
- være social – eventuelt med en ven, der ligesom dig har ramt bunden af serotonin-lageret
- gå ture. Dagslys og en aktiv livsstil er effektiv medicin mod vintertræthed
- skabe nye vaner, der giver energi til hovedet – i bro prøver vi fx meditation af.
Hvis de tiltag ikke helt var nok, skal du bare huske, at det altid er mørkest lige før daggry. Og om to uger viser kalenderen det, man vist bedst kan betegne som årstidernes daggry. Nemlig forår. Dagen er tiltaget med 2 timer og 33 minutter, siden vi passerede årets korteste dag. Om lidt vender vinterskuden også – mod lange, varme dage. Hold ud!