Drukner dit brand i den digitale virkelighed?

De fleste af os oplever en så tæt tilknytning til vores digitale liv, at vi nogle gange føler, at telefonen vibrerer i lommen, når den ikke engang er der.

En undersøgelse fra Harvard fastslår, at voksne i USA i gennemsnit bruger 2-4 timer dagligt på deres smartphones. Og du har formodentlig selv oplevet tyve sekunder med hamrende hjerte, når du ikke kan finde din telefon. Det har omtrent 73 % af amerikanerne i hvert fald.

At den digitale udvikling har betydning for vores mentale sundhed er efterhånden også en ubestridt sandhed. Flere undersøgelser viser sammenhæng mellem brug af smartphones og øgede niveauer af angst, depression og dårlig søvnkvalitet.

Hvor slukker jeg for larmen?

Med andre ord er vi pænt mange, der er afhængige af mobiltelefoner og online tilstedeværelse. Men vi er efterhånden også mange, der er meget bevidste om vores digitale laster, og som har fået et veludviklet kritisk filter for, hvilket indhold vi overhovedet vil værdige vores opmærksomhed (så tak fordi du læser med her). Vi kan fx hente en app, der begrænser vores tid på en af tidens største tidsrøvere: de sociale medier. Vi er ikke skærmzombier; vi tager aktive til- og fravalg.

Det betyder ikke kun noget for dig og mig og sidekammeraten i toget. Det betyder også en hel del for virksomheder, der er nødt til at forholde sig til hastige ændringer i digital adfærd. For det er bogstavelig talt let for kunderne at slukke. Og det er ikke nok for en virksomhed at placere sig i slipstrømmen på andre eller råbe højt på algoritmernes legeplads.

Indtag en ny position i målgruppens bevidsthed

Begynder svedperlerne at formere sig på panden? Bare rolig. Her kommer fire vigtige overvejelser, du bør gøre dig, hvis du vil leve i dine kunders digitale bevidsthed lidt endnu.

1: Det er ikke kun det, du siger – det er måden, du siger det på

Opbyg varige relationer uden at være den, der råber allerhøjest. Måske endda uden at være den, der siger noget oftest. Det handler i høj grad om kvalitet og relevans.

Jeg ved, hvad du tænker: Det er der ikke noget nyt i. Men det er en gammel dyd, som alt for mange har glemt.

For et par uger siden udgav vi et blogindlæg om benefit-løget. Om hvorfor du skal skrælle dig helt ind til modtagerens benefit, når du skal servere et budskab. Det er et godt sted at starte. For dine kunder skal ikke have en oplevelse af, at det eneste, du vil, er at sælge noget eller fortælle om dig selv. De lukker dig ind i deres digitale verden. Det betyder, at du er med i toget, i Netto og på toilettet. Du bliver valgt fra, hvis du er irrelevant. Og du er irrelevant, hvis ikke du formår at vende perspektivet væk fra dig selv.

2: Det er ikke nok at segmentere og kalde ved fornavn

Datadrevet marketing er heller ikke noget nyt – tværtimod. Vi segmenterer mere end nogensinde, fordi vi har adgang til brugerdata. Og vi ved, hvordan vores målgrupper interagerer med det indhold, vi giver dem.

Den præmis har ikke ændret sig i 2019. Men der er også en forventning om, at du forstår den kontekst, dine kunder eksisterer i, og at du ønsker at opbygge en meningsfuld relation med tillid som magisk nøgleord. I en tid, hvor alt handler om digitale løsninger, har de brug for at se det menneskelige i dit produkt, din service og dit brand.

Og når jeg taler om at give kunderne en følelse af at blive forstået og skabe tillid, taler jeg ikke om at kende deres navn eller skostørrelse.

Jeg modtager ofte en nyhedsmail, hvor der i emnelinjen står: ”Vi savner dig, Carina”. Jeg sletter den, før jeg overhovedet når at læse, hvilket uimodståeligt tilbud det drejer sig om. Det er ikke tillidsvækkende for mig, at en såkaldt e-mail-marketing-specialist har valgt at personliggøre en nyhedsmail ved at vælge et ”merge tag” – heller ikke selvom de fleste undersøgelser tyder på, at det virker. For det er to måneder siden, jeg købte de løbesko, og jeg har ligesom ikke slidt dem op endnu.

Hvis afsenderen til gengæld inviterede mig med på et cool løbehold med indbygget erfaringsudveksling, så ville jeg blive mere begejstret. Også selvom initiativtageren og brandet bag det har solgt mig mine nye løbesko. For det kan jo være svært at komme afsted, når man skal motivere sig selv.

Jeg venter stadig på den mail.

3: Bare spørg

Jeg antager, at du har styr på de kvantitative data, så du ved, hvilke af dine digitale aktiviteter der performer bedst. Så er det tid til kvalitative indsigter. Og det behøver ikke være en uoverskuelig opgave. For det kan bare handle om at springe ud i det og spørge dine kunder – fx gennem spørgeskemaer, interviews, fokusgrupper, workshops eller deltagerpaneler.

Det giver dig nemlig mulighed for at forstå, hvorfor nogle nyhedsmails, opslag eller reklamer går direkte i hjertet, mens andre ikke gør. I de kvalitative indsigter ligger de bomuldsbløde data. Det er her, du lærer at forstå kundernes hverdag og forstår, hvad der får deres hjerter til at slå lidt hurtigere. Og her, du ikke kun får indblik i, hvad der får en mere positiv modtagelse end andet, men også hvorfor.

Det kræver ressourcer ja, men de er det værd. For du ender med at finde din eksistensberettigelse i kundernes bevidsthed og digitale rum. Du tager højde for dem som mennesker frem for som et segment eller ren data. Du anerkender, at de er centrum for din forretning.

4: Det er dejligt at se dig – sådan i virkeligheden

Og så til den svære sidste overvejelse: Kan du bevæge dig udover din digitale facade? Ud, hvor du kan udvikle ægte samtaler og relationer: Offline.

Selv onlinegiganterne afprøver pop-up shops rundt om i verden for at skabe synlighed, teste nye koncepter og styrke relationen til deres kunder. Den fysiske tilstedeværelse bliver en naturlig forlængelse af det onlineunivers, de har opbygget.

Et af mine favoriteksempler er Google Home Mini Golf. De åbnede sidste sommer pop-ups i to dage i New York, Chicago, Los Angeles og Atlanta. Som et element i en produktlancering inviterede de kunderne på en omgang minigolf for at demonstrere, hvordan de kunne interagere med Google Assistant i deres nye højttalere. Med en sammenligning af hjemmet og en forhindringsbane præsenterede Google på en uventet og engagerende måde, hvordan produktet kan gøre hverdagen lettere for forbrugeren.

Med denne subtile tilgang demonstrerede Google, hvordan du kan bruge et kreativt fysisk koncept eller arrangement til at gøre et brand mere attraktivt. Det kommer nok ikke bag på nogen, at denne lancering fik en del opmærksomhed.

Så: Undersøg om det giver mening for dig at inkludere fysiske koncepter i din brandingstrategi og invitere dine kunder ind i dit univers. Måske er det det, der skal til, for at du undgår at træde vande i det digitale hav sammen med dine konkurrenter.

Brug for en redningskrans?

Når alt kommer til alt, handler det om at acceptere, at tid og opmærksomhed er to ressourcer i høj kurs. Og at du derfor gør dig selv en tjeneste ved før dine kunder at revurdere, hvorvidt du rent faktisk er relevant for dem. Ellers gør de det for dig.

Du kan også hente sparring hos Morten for at sikre, at du ikke drukner i den digitale virkelighed.