5 spørgsmål en voldspsykopat vil stille til din tekst

Læsere og voldspsykopater har meget til fælles. De har en kort lunte, de gider ikke lange forklaringer, og de har svært ved at sætte sig ud over deres egne behov. Her er fem spørgsmål, som den gennemsnitlige voldspsykopat altid vil stille til din tekst. Du må hellere kunne svare på dem.

Hvad fanden er det?

Voldspsykopaten går direkte til sagen og stiller et meget relevant spørgsmål, som alt for få skribenter når at stille sig selv. Hvad fanden er det egentlig, jeg sidder med? Er det et brev, et notat, en afgørelse, en mail eller noget helt femte?

Svaret afgør ofte længden, tonen og stilen.

Hallo – hvad handler det om, blev der spurgt!

Voldspsykopaten er allerede blevet rasende nu. Han var åbenbart ikke interesseret i en genrediskussion, men ville faktisk hellere høre, hvad teksten præcist handler om. Sådan har de fleste læsere det faktisk også. Og nej. Ikke den lange version. Du skal kunne forklare ham det på 2 linjer. Maksimalt. Ellers får du prygl.

Det er ligesom at lave en statue af en elefant. Fjern alt det, der ikke ligner en elefant.

Og hvad så?

Det var åbenbart ikke så interessant. Det var i hvert fald ikke relevant og vedkommende. Og når det ikke er det, så er det mere eller mindre værdiløst. Voldspsykopaten bliver irriteret på dig, fordi du tager hans tid uden at give ham noget for den. Sådan har alle læsere det. Hvilken gave giver du i din tekst?

Hvad skal læseren få ud af at læse din tekst? Svar på de spørgsmål, din læser brænder inde med.

Hvor kedeligt kan det blive?

Voldspsykopaten er ikke underholdt.

Du behøver ikke bruge overskrifter som ”Panda vinder Berlin Marathon” for at få din tekst læst. Men du er nødt til at fange din modtager uanset, hvad du skriver om.

Du får din tekst til at være interessant ved at gøre den vedkommende og målrettet. Tilpas dit budskab til dine læsere, så du ikke tager deres tid, men giver dem redskaber og informationer til at komme videre hurtigst muligt.

Professionelle tekster har ofte et pragmatisk fokus. Det handler ikke om, hvad du synes er interessant. Det handler om din læsers behov, og hvad de skal bruge teksten til.

Skal du spille smart?

Voldspsykopater (og almindelige læsere) bliver rigtig provokerede af oppustet, tungt og gammeldags sprog. Drop det. Dine læsere bliver irriterede. Det giver ingen mening. Du får ikke noget ud af det.

Skriv mundret med variation i sætningslængderne. Vær direkte, men høflig. Tal din alder – eller endnu bedre – din modtagers alder.

Du får én chance

Ligesom den gennemsnitlige læser, så giver voldspsykopaten dig kun én chance. Ellers vanker der.

Din læser vil måske nøjes med at stoppe med at læse dine tekster. Men for den professionelle skriftlige formidler er det faktisk langt værre end dummebøder og kindheste.

Man behøver ikke være voldspsykopat for at blive irriteret over andres kommafejl. Læs her, hvilke klassiske fejl du skal undgå, hvis du ikke vil se dum ud...