#38 Nørdehjørnet: Hvad er sludging? Få adfærdsøkonomens og designerens svar
Hvad er sludging?
Nogle mener, at begrebet er opstået som en slags modpol til nudging. Andre definerer det som den onde måde at nudge nogen på. Men hvordan afgør man, hvornår noget er et nudge, og hvornår noget er et sludge?
Det bad vi vores adfærdsøkonom Thomas Christensen og vores designer Maria Mattsson sætte ord på i bro fm’s første udgave af Nørdehjørnet.
Bagsiden af tværfaglighed
En af udfordringerne ved begrebet sludging – og generelt ved feltet adfærdsdesign – er, at det er tværfagligt. Samtidig er det så nyt, at der ikke eksisterer en klar fælles forståelse for begrebet.
Gæsterne i dagens episode har to forskellige fagligheder. De arbejder med adfærdsdesign til daglig, men har alligevel ret forskellige perspektiver og holdninger til sludging.
De bliver dog enige om flere ting: Sludging handler om afsenderens og modtagerens intentioner, og intentionerne kan vi kun afgøre med samfundsetiske briller.
Så tryk på play-knappen herover, og lyt til to ivrige og ikke mindst kloge snakkehoveder.
Hvorfor skal jeg lytte med?
Det skal du, fordi vi besvarer et enkelt men vigtigt spørgsmål inden for adfærdsøkonomien og designfeltet:
- Hvad er sludging?
Det giver Thomas og Maria deres velovervejede og teoretiske svar på. Men de gør mere end det: De oversætter det til en masse eksempler fra den virkelige verden.
Derudover giver de begge gode råd til, hvordan man kan undgå at lave sludging.
[Spoiler alert] Her kommer vi ind på:
Præmortem-øvelsen [17:04-17:55]
I stedet for at tage ved lære af dine fejl, efter du har lavet arbejdet, så vær kritisk over for din løsning inden. Hvem er det, du ikke har tænkt på? Hvad er det, du ikke har taget højde for? ”Dræb din drøm fra starten”, som Maria siger. Du kan læse meget mere om præmortem-teknikken i dette bro blog-indlæg.
Test [19:29-20:46]
Du kan ikke forudsige konsekvenserne af dine handlinger. Derfor skal du inkorporere rullende testdesign, så du kan finde ud af, om dine nudges eller interventioner har den ønskede effekt hos din bruger.
Med disse to tips in mente kan du minimere risikoen for at lave en dårlig løsning – og måske endda forebygge risikoen for at udøve den onde sludge-magi.
Nørdenuancer for de virkelig nørdede
Sandheden er, at Maria og Thomas kunne have brugt timevis på at podcaste om netop dette emne. Derfor har vi spurgt dem, om der var noget, de ærgrede sig over, at de ikke fik nævnt. Deres svar kommer her:
Links fra samme støvede hylde
Undervejs henviser Thomas og Maria til forskelligt faglitteratur relateret til emnet. Dem får du alle listet her:
- ’Nudge’ af Richard H. Thaler og Cass R. Sunstein. Definitionen som Thomas henviser til kan du finde på side 6.
- Pelle Guldborg definition af begrebet nudging
- Eksemplet på Robert Moses racistiske bro
- Googles facial recognition-forsøg
- For dem, der ikke har haft om etik siden skolen er her en handy vejviser fra Etisk Råd
- På Ethics for Designers ligger der gratis værktøjer til at gå praktisk til værks med designetik