Påskeæg til hjernen: Syv adfærdsanbefalinger
Hvis du ligesom en stor del af befolkningen sidder i campinghabit hjemme i coronahi og ærgrer dig over, at det årlige overflødighedshorn af påskefrokoster og æggetrilning er aflyst på grund af en kinesisk flagermus, så kan du jo ligeså godt bruge tiden fornuftigt. Derfor har vi samlet en kurv med syv delikate adfærdspåskeæg, som du let kan fordøje i sofaen eller gennem et par hørebøffer på en isoleret gåtur i solen.
Vi lover, at de feder mindre end tarteletter, sild og marcipanæg. Men at du bliver bedre polstret til at analysere din egen og andres adfærd, næste gang du befinder dig til toiletrullehamstring nede i Netto.
Vores anbefalinger står med ord – pas på, din viden bliver så stor!
#1 The Behavioural Insights Team (blog)
Af den britiske virksomhed The Behavioural Insights Team
Hvad kan du lære?
The Behavioral Insights Team leverer i deres blog en række adfærdsindsigter fra policy-området (et fancy fagudtryk, der især florerer, når det handler om politiske beslutninger). Bloggen adresserer både højaktuelle emner og mere teoretisk tunge rapporter og undersøgelser. Og det er faktisk slet ikke så tørt, som det måske lyder.
Senest har forfatterne gransket Covid-19 og ser bl.a. på, hvordan virksomheder kan og skal bidrage til at begrænse omfanget af smitten. De kigger også på, hvordan du og jeg kan undgå at røre vores ansigter – og det er svært, fordi det ofte er en ubevidst handling. Og så giver de et bud på, hvorfor vi glemmer at vaske hænder, selvom det pt. er det stærkeste våben mod virussen.
Anbefalet af
Konsulent i bro.
”I 2014 udkom deres blog med framworket EAST, som bygger på krydsfeltet mellem flere årtiers akademisk litteratur og deres egne indsigter og erfaringer med adfærdsdesign. Personligt mener jeg, at frameworket giver en stærk tilgang til at arbejde med adfærdsdesign – som i høj grad er aktuelt den dag i dag.”
#2 Non Obvious Megatrends (bog)
Af Rohit Bhargava
Hvad kan du lære?
Forfatteren bag Non Obvious Megatrends lover ikke for lidt: faktisk kan du lære at spå om fremtiden – i hvert fald om, hvilke trends der har udsigt til at forme vores forretning, vores kultur og vores samfund det kommende årti. I bogen får du 15 fundamentale trends på tværs af fagområderne – og hold lige fast, for nu nævner vi i flæng en række buzzwords: forbrugeradfærd, marketing, uddannelse, teknologi, design, økonomi og iværksætteri.
Anbefalet af
Josefine, etnolog i bro.
”En af de megatrends, Rohit Bhargava præsenterer, er Human Mode. Trenden går på, hvordan vi mennesker nærer større tillid til services, brands og produkter, som fremstår mere autentiske, fordi de rummer det uperfekte. Jeg synes, det er et interessant paradoks, at det menneskelige aspekt bliver mere attraktivt og værdifuldt, jo mere vores hverdag bliver automatiseret i digitale løsninger.”
#3 99 % Invisible (podcast)
Af Roman Mars
Hvad kan du lære?
Tager du også verdenskortet for givet? Det verdenskort, vi har i dag, vil aldrig være nøjagtigt og brugbart på samme tid. For at et verdenskort bliver nøjagtigt, skal det principielt være på størrelse med verden, men så er det ikke særlig brugbart, vel? Det er bare et af de mange mysterier, 99% Invisible undersøger. Podcasten giver dig en helt ny forståelse for, hvordan design og arkitektur påvirker vores verden og vores handlinger – uden at du altid er opmærksom på det.
Anbefalet af
Designer i bro.
”Min anbefaling har fokus på alt det, som vi skal anstrenge os for at se. Og det er jo ikke anderledes end noget af det adfærdsdesign, som vi laver i bro – nogle gange vil vi gerne have, at det bare virker, uden at det skal være så synligt. Det giver podcasten nogle relevante perspektiver omkring. Og så har jeg et blødt punkt for landkort.”
#4 Hjernen på overarbejde (podcast)
Af psykologerne Vibeke Lunding-Gregersen og Henrik Tingleff
Hvad kan du lære?
Den menneskelige hjerne kan ikke følge med samfundsudviklingen. Og det betyder, at vores hjerner konstant er overbelastede – altså er på overarbejde. I Hjernen på overarbejde advokeres der ikke for, at vi skal sænke tempoet i samfundet. I stedet giver podcastværterne praktiske råd og forskningsbaserede strategier til, hvordan du selv kan optimere din hjernes arbejdsbetingelser i dagligdagen. Alt sammen med afsæt i undersøgelser og forskning om menneskehjerner, chimpanser og komodovaraner. Ja, den er god nok.
Anbefalet
Konsulent i bro.
”Podcasten giver en anderledes men interessant psykologisk tilgang til at forstå, hvordan vi mennesker træffer beslutninger – og hvordan vores fundamentale menneskelige instinkter konsekvent forhindrer os i at handle hensigtsmæssigt. Man får med andre ord svar på, hvad der sker, når hjernens systemer er i ubalance – og hvordan man med minimale og banale skridt kan styrke effektivitet, samarbejde og ledelse.”
#5 Alt om ledelse (podcast)
Af erhvervsantropologen Naja Lind
Hvad kan du lære?
Som titlen antyder, giver podcasten et stort løfte: At lære dig alt om ledelse. Det gør podcastværten Naja Lind, når hun diskuterer, hvordan du som leder motiverer, engagerer og mobiliserer dine medarbejdere og styrker arbejdskulturen. Podcasten er inddelt i to typer af afsnit: 1) værktøjskassen, hvor du får konkrete råd til metoder og tilgange til ledelse, og 2) cases, hvor forskellige organisationer deler erfaring og resultater med at implementere strategier inden for ledelse og HR.
Anbefalet af
Marie, Konsulent i bro.
”Podcasten har fået mig til at reflektere over, hvordan antropologien i høj grad kan bidrage til organisationsudvikling og ledelse. Mange af de begreber, der ligger i grundantropologien, gør sig også gældende i en organisatorisk kontekst. ’Mening’ og ’meningsdannelse’ tapper ind i, hvordan vi mennesker skaber mening i vores liv, og hvordan vi navigerer i et komplekst meningslandskab skabt i konstant vekselvirkning mellem os selv og vores omgivelser.”
#6 Habit Weekly (nyhedsbrev)
Af den selvstændige adfærdsstrateg Samuel Salzer
Hvad kan du lære?
Nyhedsbrevet
er en samling af relevante og aktuelle artikler, guides, podcasts, konferencer – you name it – inden for adfærdsdesign. Samuel Salzer og hans team samler faktisk alt, der rimer på adfærd, i en mail, så du slipper for at være tilmeldt flere hundrede nyhedsbreve. Og så kan du oven i købet selv vælge, om du vil have dit adfærdsfix ugentligt eller månedligt. Easy peasy.
Anbefalet af
Researcher i bro.
”Det seneste og mest interessante studie, Habit Weekly fik mig til at læse, handlede om ’dark patterns’. Dark patterns kan beskrives som de ’ondsindede’ nudges, hvor virksomheder gennem adfærdsdesign får deres brugere eller kunder til at acceptere betingelser, der potentielt set kun gavner virksomheden. Et eksempel er skandalen med Cambridge Analytica, der indsamlede op mod 90 millioner Facebook-brugeres data til at målrette pro-Trump budskaber til de amerikanske vælgere.”
#7 Jason Collins blog (blog)
Af Jason Collins, der er PhD i økonomi og evolutionsbiologi
Hvad kan du lære?
For at sige det, som det er: Jason Collins er ikke for alle. Og når du har læst bare lidt på hans blog, er du ikke i tvivl. Den er for deepdive-nørder, der gerne vil dykke ned i fænomener inden for adfærds- og datavidenskab, økonomi og evolutionsbiologi. Og til dig, der bare ikke kan få nok – du kan også finde Collins kritiske læseliste, der kuraterer (endnu mere) adfærdsvidenskabelig litteratur.
Anbefalet af
Adfærdsøkonom i bro.
”Udover at være utrolig begavet har Jason Collins en særlig tålmodighed og nøjagtighed, når det kommer til at kigge eksperimenter efter i sømmene. Det i sig selv er inspirerende og lærerigt at følge. Senest har jeg fulgt med i hans gennemgang af adfærdsprincippet tabsaversion, der er en fascinerede blanding af matematik, eksperiment-design og adfærdsvidenskab – og hvor han er helt inde og røre ved grundargumenterne bag begrebet.”
Gæk gæk gæk – dumheden den er væk!
Eller sådan da. Nu har du i hvert fald fået syv håndplukkede bud på, hvordan du kan holde hjernen skarp iført joggingbuks. I øvrigt passer de alle fint til den hjemmebagte kanelsnurre eller [indsæt bagværk], du overspringshandlede med den anden dag.
Men hvis de voksne nogensinde skal få tid til at læse eller lytte, skal børnene naturligvis holdes beskæftiget. Folkeskolen.dk har samlet denne komplette liste over undervisningsmaterialer, der i disse tider er gjort frit tilgængelige for alle. Selv tak.
Du kan selvfølgelig også bare købe ungerne en pakke æg og bede dem om at lære at puste dem …
Vil du have flere adfærdsanbefalinger, kan du skrive til os på hello@wearebro.dk.