Kender du typen, der køber julegave til svigermor i sidste øjeblik?
Så blev det december. Tid til juleklip, hjemmebag og lidt marcipan på sidebenene. Og nå ja, gaveindkøb. En hyggelig tradition for nogle. En uappetitlig grå julemedister for andre.
Men hvorfor er nogle så tjekkede, at de klarede samtlige gaveindkøb under sidste uges sorte fredag? Mens andre står med paniksved på panden i Magasin i allersidste øjeblik? Og hvad driver vores jagt på at finde den perfekte julegave til dem, vi holder af?
Det er der uden tvivl mange gode forklaringer på. Og i dagens anledning vil jeg med en god portion juleironi give en af dem: Jeg vil nemlig koble et værktøj, vi bruger her i bro til organisations- og teamudvikling, til fire fiktive personers julegaveindkøb til svigermor. Så behøver du ikke vende øjne af din tante eller morfar, når de igen i år spørger om ønskelisten i alt for god tid – men kan forhåbentlig forstå dig selv og dine medmennesker lidt bedre.
Glæd dig til om lidt at møde effektive Iben, fantasifulde Troels, opmærksomme Maria og grublende Rasmus.
Fire gange fire = 16 profiltyper
Først et par ord om værktøjet: personprofilen MBTI (Myers-Briggs Type Indicator). Vi bruger det her i bro, når vi skal udvikle teams, styrke samarbejde og skabe forståelse omkring beslutningsprocesser i organisationer og individer.
MBTI arbejder med 16 forskellige personprofiler. Det antal kommer vi frem til, når vi kombinerer forbogstaverne på forskellige præferencepar på forskellige måder. I MBTI-optik kan vi mennesker nemlig placere os på følgende skalaer:
- Extroversion – Introversion
- Sensing – iNtuition
- Thinking – Feeling
- Judging – Perceiving
Hvis jeg skulle gennemgå julegaveindkøbspræferencer for dem alle, så ville du først være færdig med at læse dette indlæg juleaften. Så jeg har valgt fire profiler ud og karikeret dem lidt – i overbevisning om, at du kan leve med det firskårne format. Og mon ikke du kan genkende en ven eller fætter? Eller måske endda lidt af dig selv?
Den effektive (ISTJ)
Iben kan godt lide at være forberedt. Julegaveindkøb er en vigtig tradition og en disciplin, der kræver planlægning. Derfor beder Iben om familiens ønskelister i starten af november. Det dér med at gå rundt og kigge, mærke og føle blandt alle de andre ubeslutsomme juleshoppere siger hende ikke noget. Ibens julegaveindkøb sker derfor også gerne online. Det er effektivt. Hvem gider stå i meterlange køer med mundbind på?
Gaven til svigermor har Iben også for længst besluttet sig for. Svigermor har nemlig ikke alene skrevet en stavblender på ønskelisten. Hun har også nævnt for Iben og kæresten ved sidste middag, at den gamle er gået i stykker! Stavblenderen er derfor en fin gestus. Den opfylder et konkret ønske og er sagligt betragtet et godt valg, når nu svigermor står og mangler en.
Der er dog den lille hage, at Ibens kæreste gerne ville have tænkt forskellige gavemuligheder igennem, så stavblenderindkøbet i starten af november udløste en mindre diskussion. Men for Iben blev ubeslutsomheden for meget. Og da hun en aften sad og læste anmeldelser af de bedste stavblendere på markedet, købte hun en på et velovervejet grundlag.
Velfornøjet har Iben derfor allerede streget svigermors navn fra listen over de manglende gaver.
Den fantasifulde (ENFP)
Troels går ikke så meget op i de dér julegaver. Eller jo, det gør han, hvis han finder frem til den helt rigtige gave. For en god julegave skal efterlade én med en god intuitiv fornemmelse – så ved man, at man har fået fat i det rigtige. Tvungne julegaveindkøb er en sur tjans, og Troels har ikke meget tilovers for ønskelister, der lugter af bestillingslister – og i øvrigt er det da også kedeligt at skulle holde sig til en liste!
Troels holder ufatteligt meget af sin svigermor, men efter hun er gået på pension, trænger hun altså til at få én på opleveren. Hvad med at sende hende på sådan en stillevandring? Eller vent: For nylig så han et opslag på Instagram fra et ungt par, der har startet et heste-retreat på Bornholm. Det er da dét, hun skal have! En oplevelse for livet. Og hvis heste-retreatet er udsolgt, kunne Troels godt ty til en gave, der giver ham og svigermor en oplevelse sammen: måske et hyggeligt fællesspisningsarrangement med banko?
De gode ideer ofte står ofte i kø i Troels’ tanker, og hvad der synes genialt i det ene øjeblik, kan være glemt i det næste. Troels er god til at kaste om sig med ideer, men kan have svært ved at lægge sig fast på noget. At købe en gave kan derfor gå begge veje for Troels – enten finder han den rette gave, modtageren ikke havde set komme. Eller også ender han med ikke at kunne finde hoved og hale i gaveræset og stå i Magasin og købe et par for små skindhandsker til svigermor den 23. december. Medmindre han i køen kommer på en ny og spændende idé, som han desværre ikke kan nå at få fingre i, og som derfor i stedet står smukt beskrevet i et kort … på rim, selvfølgelig.
Den opmærksomme med de gode intentioner (ESFJ)
For betænksomme Maria vil julegaveindkøbet til svigermor ikke kunne klares med et lynvisit til den lokale boghandler, hvor hun hiver månedens bestseller-krimi ned fra hylden. Hendes følsomhed over for andre er veludviklet, og hun vil højst sandsynlig være fuldstændig i kontakt med, hvad der betyder noget for svigermor. Måske hun endda har noteret gaveideer ned i en lille bog gennem året, for hun er også ret struktureret. Og hun vil gøre meget for at leve op til idealet om den perfekte svigerdatter.
Marias gave til svigermor er hverken ukonventionel eller anderledes. Men den vil være sprede hygge på den veltilrettelagte måde. Maria har nemlig arrangeret en skræddersyet kulturdag med svigermor: Først skal de to spise brunch sammen, og så skal de på kunstmuseum. Bagefter mødes de med Marias kæreste – svigermors søn – til et glas vin og lidt snacks på den lokale cafe. Og så tager de alle tre den tidlige aftenforestilling med den seneste Guldpalme-vinder.
Det udfordrende ved sådan en oplevelsesgave er, at den ikke syner af meget, når man lægger den under træet. Og så alligevel: For med sit blik for detaljer sørger Maria selvfølgelig for at pakke reservationer til brunch, museum, drinks og biograf ind i det smukkeste papir med den fineste hjemmefoldede stjerne på. Der ligger selvfølgelig også en oversigt over tider og transport i gaven.
Det er en stærk drivkraft for Maria at blive værdsat, og hun er følsom overfor kritik. Så hvis hun ikke fornemmer en komplet overvældethed fra svigermor, må juleselskabet sandsynligvis lægge ører til en lang historie om, hvorfor hyggedagen er planlagt præcis, som den er. I håb om at der falder lidt komplimenter og påskønnelse af konfektfadet.
Grubleren (INTP)
Rasmus er en tænksom og distræt type. Et komplekst sind, der ofte stiller store og eksistentielle spørgsmål, kan have det lidt svært med gaver. For en gave skal både være velovervejet og gennemtænkt – og ender ofte med at være et resultat af grundige analyser.
Rasmus mødte sin kæreste i sommers, så relationen til svigermor er relativ ny. At finde en gave er derfor ikke lige til. Måske bliver den købt i sidste øjeblik, fordi den er blevet glemt, mens Rasmus har haft travlt med at tænke over universets eksistens – eller fordi købeprocessen er lang og til tider trækker tænder ud. I den forstand er det jo en god ting, at julen varer lige til påske.
Rasmus’ perfektionisme er både en styrke og en svaghed; tit vil han komme på sjove gaver, der har en fantastisk begrundelse med sig, men i forsøget på at beslutte sig for gaven kan han blive bange for at begå fejl. Ideen om at låse sig fast på noget er også svær, for hvornår ved man, om det er den rigtige løsning? Rasmus’ tilgang vil ofte udmunde i originale ideer, hvortil der følger en fortælling og en komplekst konstrueret analyse af modtagerens behov.
Rasmus har derfor en næsten uoverskuelig opgave foran sig, når han skal finde på en gave til svigermor, han knapt nok kender. Så han ender med en bog om klimaforandringer i relation til filosofisk idéhistorie. Men svigermor behøver næppe at læse bogen, for lige så snart papiret er flået af, vil Rasmus komme med den gyldne forklaring på, hvorfor valget faldt på netop denne bog – som han selvfølgelig selv har læst. I hvert fald anmeldelserne.
Julen er hjerternes fest
Kunne du genkende Iben, Troels, Maria og Rasmus? Eller genkende dig selv i dem?
Uanset om du planlægger langt ud i fremtiden, går i krea-hjørnet eller ender med at stå febrilsk i et storcenter den 23. december, er jeg sikker på, at du nok skal finde nogle fine julegaver. For moralen i denne lille julefortælling er, at vi alle er forskellige. Og at der ofte kommer noget konstruktivt ud af at arbejde med at forstå hinanden. Både i privaten og på job. Og også ud fra en lidt firkantet værktøjskasse. For uanset om gaven under træet stod på ønskelisten, er et vildt påfund eller et resultat af en kompleks modtageranalyse, så er den højst sandsynlig pakket ind i de bedste intentioner.
Ønsker du at blive klogere på profiltyper, så lyt med, når jeg i en episode af bro fm fortæller, hvordan du kan bruge MBTI-værktøjet til at blive lidt klogere på dig selv, din kollega – og måske din svigermor.