Den sjove måde at læse korrektur på (ja, den findes)

Dette er et blogindlæg om korrekturlæsning.

Ja, jeg ved det godt. Hænderne over hovedet og det helt brede smil på, ik'?

Men hæng lige på. For korrekturlæsning er en central del af enhver kommunikationsindsats. Slipper fejl gennem filteret, er det så godt som uundgåeligt, at de vil forstyrre dit budskab. Enten fordi fejlen ganske enkelt ændrer betydningen af det, du skriver. Som fx her:

15-best-thing

"De 15 bedste ting? Det er formentlig en ret spændende liste."

Eller fordi din fejl stjæler fokus fra det, du prøver at sige. Korrekturfejl får nemlig de fleste helt op i det tårnhøjrøde felt, og vores hjerner laver automatisk nogle konklusioner om afsenderen. Rationelt ved du fx godt, at to komma- og en enkelt stavefejl ikke siger noget om din bankrådgivers faglighed, men der er en lille og rasende stemme i din hjerne, der spørger:

”Hvis han ikke kan finde ud af at stave, kan han da heller ikke passe på mine penge?!”

Og så skal du ikke glemme, at korrekturfejl rent ud sagt får dig til at se dum ud:

mums

"Mums."

Too-cool-for-school

"Too cool for shcool."

No-regerts

"Er du sikker? Der er ikke en eller anden lillebitte detalje, du fortryder?"

Den sjove metode til at undgå grumme fejl

Jeg lægger gerne en hurtig tusse på, at de ansvarlige for eksemplerne foroven ærgrer sig en smule over ikke at have prioriteret korrekturlæsningen højere.

Det havde taget et par minutter, og det kunne tilmed have været sjovt.

For ja, der findes minsandten en korrekturteknik, der er både effektiv og morsom, og som hurtigt kan hjælpe dig til at fange de allerværste bommerter.

Her er teknikken: Vend din tekst på hovedet.

Hokus pokus, fejl i fokus.

Ved at læse din tekst på hovedet tvinger du dig selv til at koncentrere dig om ét ord ad gangen. Og du får automatisk behov for at læse bogstaverne i den rigtige rækkefølge.

Det virker, fordi vi ellers nemt overser fejl i vores egne tekster, og fordi vi godt ved, hvad der egentlig skal stå. Og fordi vores hjerner er så smart indrettede, at de gør os i stand til at læse og forstå fejlbefængte tekster som denne:

IØFLGE EN UDNERØSGLESE PÅ ET EGNESLK UINVRESIET BTEYEDR RKÆKEFLØEGN, VI SRKIEVR BGOSATVRENE I, IGENNTNIG. DET EENSTE VGITGIE, MAN SAKL SRØGE FOR, ER, AT DET FRØTSE OG DET SDITSE BGOSATV ER PALCREET KRORKET. HAR DU I ØGRVIT LSYT TIL EN SOTR SOIFTCE MED FØEBLDLOLE OG SLTYØTEJ?

Der er heldigvis mere end en enkelt ’sjov metode’

Det bliver selvfølgelig krævende, hvis det er en rapport på 120 sider, du skal i gang med. Så skal du nok sætte en ekstra kande kaffe over. Her i redaktionen har vi flere finurlige metoder oppe i vores ærmer:

  • Læs teksten baglæns. Det har samme effekt, men giver mindre hovedpine.
  • Læs teksten højt for dig selv.
  • Hvis du bliver træt af at fokusere på en skærm, kan du printe din tekst ud og læse den på papir. Det er godt for øjnene og mere effektivt end på skærmen.

Desværre er der kun en af metoderne, som er støttet af en tidligere amerikansk præsident

Lov mig, at du prøver det af i praksis. Print din næste tekst ud, og læs den på hovedet.

Det virker så godt, at en tidligere amerikansk præsident havde det som sin foretrukne korrekturteknik.

Obama-oplæsning

” Slap nu af, han læser bare korrektur.”