Crash course til den nye retskrivningsordbog
I morgen den 9. november udkommer Retskrivningsordbogens 4. udgave, og du vil ikke risikere at komme til at stave forkert, vel? Her får du derfor et crash course til den opdaterede bibel.
Husk også, vi holder workshops om retskrivning og skriftlig formdling. Læs mere om vores arbejde med tekst.
1. Godt nyt for studerende og dyr
Klar, parat, start! Fra nu af må du gerne skrive ’akvarie’, ’gymnasie’ eller for den sags skyld ’delfinarie’. Der er tilføjet hele 40 'ium-ord' til listen over ord, der nu valgfrit kan skrives med endelsen ’-ium’ eller ’-ie’. Pas dog på, når du udbreder dig om det periodiske system. Det hedder fx stadig ’helium’ og ’plutonium’.
2. Bindestregerne bliver mindre rigide
Feinschmeckere vil vide, at det i de gode gamle dage hed et ’væg til væg-tæppe’. Men for alle andre bliver det nu lidt nemmere at være til, for du må fremover også gerne skrive ’væg-til-væg-tæppe’. Hvis du har kolleger, der himler over dette knæfald for pøblen, kan du måske aflede dem ved at fortælle, at vi nu strømliner vores regler med Norge og Sverige.
3. Store bogstaver genvinder terræn
Der er folk her i bro, der har brugt 10 år af deres liv på at undervise i dansk retskrivning og lære kursister landet over, at de skal skrive ’it’ og ikke ’IT’. Det er alt sammen spildt arbejde, for nu er det blevet valgfrit – sammen med andre såkaldte ’initialforkortelser, der er appellativer’. Du behøver ikke forstå det begreb; du kan bare gå amok og skrive ’SMS’, ’wc’, ’ID’, ’bh’ og ’TV’ i en pærevælling. Og hverken Retskrivningsordbogen eller bros korrekturguruer vil dømme dig. Vi har heldigvis nye regler at håndhæve.
4. Gamle valgfriheder bliver til regler
Verden bliver fx et mere konservativt sted med den nye udgivelse. Kreative staveformer som
bl.a. ’jogurt’ og ’Svejts’, der fik korrekturlæsernes hjerter til at banke lidt stærkere, er nemlig aldrig rigtig slået igennem i den brede danske befolkning, og nu er det endegyldigt slut med disse friske alternativer. Så vis staveformerne en sidste ære, og skynd dig at bruge dem, før dine kolleger lærer, at det har været rigtigt, men at det nu er forkert.
5. Indenfor/inden for bliver valgfri
Om man bruger formen ’indenfor’ eller ’inden for’, har ingen anden effekt end at demonstrere skribentens evne til at skelne mellem grammatiske funktioner. Og det skal vi da være de første til at støtte. Men for den praktiske sprogbruger er det nu valgfrit, om man vil skrive 28 former af typen inden for/uden om/bag ved i ét eller to ord.
6. Apostroffen bliver mere eksklusiv
Vi vil til gengæld komme efter dig, hvis du er for rundhåndet med apostrofferne, når du bøjer fremmedord. Fra i morgen er det strengt forbudt at skrive fx 'succes’en', 'cognac’en' eller 'metier’en'. Det kan godt være, det er fornemme ord, men de skal ikke længere have særbehandling. I alt er der 117 ord, som nu skal følge det helt ’almindelige bøjningsmønster’ og uceremonielt får smækket ’en’ i enden, fx ’succesen’, ’cognacen’, metieren’.
7. Mindeord for udgåede ord - og velkommen til de nye
Vi må desværre meddele, at ord som ’hulkort’ er afgået ved døden. Du kan heldigvis stadig udtrykke dig ved at bruge det moderne udtryk ’EDB’ (som nu gerne må skrives med stort). Derudover har hverken ord som 'pampusse' eller 'hårsigte' overlevet i 2012-udgaven. Det skal dog ikke forhindre dig i at bruge ordene (hvis du altså kan). Med den nye retskrivningsordbog er der heldigvis også blevet plads til nye ord og vendinger. Det er fx blevet officielt muligt at fucke både af og op. Og en ’tablet’ er ikke længere kun en pille, men nu også en ’trykfølsom computer’.
8. Og sidst men ikke mindst...
Og hvis du er endnu mere opsat på at lære reglerne og undgå fejlene, så send os en mail på hello@wearebro.dk.