#41 Du er selv skyld i dårlige samtaler. Lær at rette op på det

At tale sammen kræver (meget) mere end sprog

Hvordan skaber man et godt rum for læring, konstruktiv debat og forandring i en organisation? Svaret er klar ledelse. Og det er en ledelsesstil, som dagens podcastgæst kan identificere sig med.

For i dag har vi besøg af Helle Øbo. Helle er administrerende direktør i AskovFonden.

Med 22 år på bagen som leder i AskovFonden fortæller Helle os om sine ledelseserfaringer og om, hvorfor tilgangen bag klar ledelse er den vigtigste forudsætning for at undgå konflikter med medarbejderne.

Giv mig 3 gode grunde til at lytte med

Nemt. De kommer her:

  1. Du lærer, hvordan ledelsesstilen ’klar ledelse’ kan rette op på de dårlige diskussioner, og du får simple teknikker til at styre mod en bedre samtale.
  2. Du får praktiske indsigter, som ikke kun er vigtige for en leder. De er vigtige for alle, der arbejder sammen med mennesker. Om det er med kunder eller i medarbejderteams (og det er jo immervæk de fleste af os).
  3. Du får en detaljeret gennemgang af Oplevelseskuben, som er et konkret redskab, du kan bruge til at fremme læringsmiljøet og arbejdsglæden i en organisation. Psst. Hvis du scroller lidt ned, kan du se den i sin rette form :)

Bliv klar med klar ledelse

Klar ledelse handler i bund og grund om, at alle samtaler er lærende. Det handler om, at man både skal inspirere, men også lade sig blive inspireret af sine medarbejdere.

Men hvis vi skal presse de vigtigste hovedbudskaber fra fagtermerne i klar ledelse ned i ultrakorte bulletpoints, så ser de sådan her ud:

  • Kend dit bevidste selv: Hvad er det egentlig, der ligger til grund for, at du agerer, som du gør? Ved at være nysgerrig og kende til din egen adfærd og egne antagelser kan du nemmere give plads til andres holdninger.
  • Hold den lærende samtale: I alle samtaler, du går ind i, er du optaget af at blive klogere. Og det gør du ved at være observant og blive på egen banehalvdel i de samtaler, du har med dine kollegaer.
  • Differentier dig, og undgå sammensmeltning: Når konflikten opstår i en samtale, skal du undgå at sammensmelte dine egne og din kollegas problematiske reaktioner. Løsriv dig i stedet fra konflikten, og differentier dig ved at lytte og være nysgerrig.

Har du brug for lidt mere tid på støttehjulene, før du kaster dig ud i klar ledelse? Så tryk på play, og lad Helle Øbo tage dig hånden i dagens episode på bro fm.

”Den største udfordring, vi har, er de grundlæggende antagelser, som vi har over for hinanden. Det handler om at være klar og tydelig og blive på egen banehalvdel.”
Helle Øbo

Links til samme spændende emne

Til dig, der vil dykke dybere ned i teorien bag klar ledelse, så har vi samlet den helt rette litteratur her:

Før du tjekker ud …

… så læs lige med her: For hvis du ikke allerede er fast lytter på bro fm, så gå da lige ind og tryk ‘abonner’ på enten Spotify, iTunes eller Stitcher. Så lover vi at give dig besked, så snart vi udkommer med en ny episode :)

På genhør næste gang.