#37 Hvad en prisvindende klimaforsker kan lære dig om formidling
I dag skal det handle om vores alles højt elskede Moder Jord. Nærmere bestemt klimaet.
Og når vi bringer klimaet ind i en podcast, der handler om kommunikation, er det selvfølgelig fordi, at der er en ret central kommunikationspointe at hente. Den kommer vi til om lidt.
Hvad kombinationen af kommunikation og klima kan lære k-folk
Et markant flertal af os ved, at vi skal bekymre os på klimaets vegne. Men ved vi egentlig helt hvorfor? Vi har nok opfanget, at når der bliver talt om klimaforandringer, så er det noget med temperaturstigninger, drivhusgasser og en masse forskere, der drøner rundt oppe på indlandsisen og kigger på noget gammel is.
Men detaljerne og nuancerne er altså lidt sværere lige at få med også. For komplicerede emner – som for eksempel klimaet - er bare notorisk svære at kommunikere tydeligt om.
Det er simpelthen svært for almindelige mennesker at forstå, hvad der egentlig foregår. Og det stiller ret store krav til formidlingen. Ja, dér var den. Kommunikationspointen. Og det er netop den pointe, der sætter rammerne for dagens podcast.
I dag har vi besøg af den prisvindende klimaforsker Sebastian Mernild. Han sætter ikke bare den internationale dagsorden med sin forskning i klimaforandringer. Han formår også at fortælle og formidle, hvad han når frem til, så den brede befolkning i Danmark faktisk forstår det.
”Viden er jo ikke noget værd, hvis det bare bliver i mit hoved. Det skal ud der, hvor det rent faktisk kan gøre gavn”Sebastian Mernild
Så hvorfor skal du lytte med?
Som Sebastian siger det: Folk kan kun gøre ting anerledes og træffe nye beslutninger, hvis de får viden om det. Så den viden vil vi gerne servere for dig i dagens podcast, så du kan blive bedre til at formidle – og samtidig lære en hulens masse om vores verdens klimatilstand.
Her kommer alle argumenterne i en overskuelig bullets-pakke:
- Du lærer hvordan man skal kommunikere ud til den brede befolkning, så Hr. og Fru Danmark kan være med, når du prædiker om dit fag
- Du får eksempler på virkelig komplicerede pointer, og hvordan man oversætter dem til spiselige forklaringer
- Du hører om, hvilke kanaler Sebastian bruger, hvorfor de fungerer for en fagmand som ham, og hvordan han tilpasser sin vinkling alt efter mediet.
Bonus-bullet: Og så lærer du mindst to tekniske klimatermer, og hvad de betyder på helt almindelig menneskesprog (vi kan afsløre at ’out of balance’ og ’tipping point’ slås om word of the day-titlen i bro lige pt).
De 3 vigtigste kommunikationspointer
1. Regn med at folk ikke fatter en brik
Folk er jo ikke dumme. Det er bare dig der helt urimeligt klog. Så hvis du skal have alle med på vognen må du først lige hoppe ned fra den, og så gøre dig umage med nænsomt at hjælpe folk med om bord i al din gode, faglige viden.
Tag de generelle tendenser og de helt store linjer, og træk dem så ned på et fælles niveau. Gør det abstrakte til noget, der er relevant, enkelt og banalt for din målgruppe. Brug fx den klassiske kommunikationstragt eller abstraktionsstien før du kommunikerer til din målgruppe.
2. Få budskabet frem først
Overskriften siger vist sig selv. Når man som Sebastian optræder på forskellige medier, hvor man kan være i luften i alt fra 30 sekunder og derover, er det vigtigt, at budskabet og konklusionerne kommer frem som det første. Derefter kommer perspektiveringerne. Og til sidst kan du så krydre det med de lidt mere komplekse pointer.
3. Listen and learn
Tag en masse noter når de dygtige folk taler, skriver eller hvad de nu gør, for at formidle et lidt sværere emne. Vær ikke bleg for at kopiere nogen, der formår at gøre det godt.
Så find notesblokken og din skarpeste pen frem, og tryk på play-knappen længere oppe.